Overgang naar onbeslagen

Overgang naar onbeslagen

Of zonder problemen onbeslagen blijven. Het is allebei een rehabilitatie proces.

Zoals op voorgaande pagina's is uiteen gezet zijn er vele factoren die van belang zijn.

Bovenal kijken we naar de natuur. Het is wonderbaarlijk hoe een paard (en daarmee ook zijn hoeven) weer in balans komt qua gezondheid als we de natuurlijke processen een kans geven. Het paard houden naar zijn aard en natuurlijke aanleg.

Als men het paard zeer onnatuurlijk houdt en toch onder alle omstandigheden op verschillende bodem gesteldheden wil gebruiken, ja dan zou hoefbescherming noodzakelijk kunnen zijn. Echter men voegt iets onnatuurlijks weer aan iets onnatuurlijks toe en op den duur kunnen daar problemen van komen.

Stel U maakt de keuze om onbeslagen verder te gaan. Dan breekt er een tijd aan van een overgang. Een overgang die wel een jaar kan duren. Het kost een jaar ongeveer om een geheel nieuwe hoef te groeien. Maar tussentijds veranderd er vaak al veel. Ook van binnen uit (niet alleen van boven af) groeit een nieuwe hoef.

We willen een dikkere, maar vooral hardere zool, dikkere hoefwand en een brede dikke straal. Maar veel gebeurd ook binnen in de hoef, dat wat je niet zomaar kunt zien.

Waaronder het beter functioneren en dikker worden van het straalkussen.

Het hoefmechanisme wordt bevorderd en dit heeft goede invloed op de hoef.

Niet alleen het achterste gedeelte beweegt, de gehele hoef vervormd bij impact.

Het kan zijn dat men even niet moet rijden. Het paard moet een gewenning periode door maken als hij al lang op ijzers heeft gelopen. Het paddock paradise is hier een mooi hulpmiddel bij. Voldoende beweging is essentieel.

Bij zeer gevoelige hoeven kan het raadzaam zijn hoefschoenen aan te laten meten.

Die meet ik op maat aan. Waardoor het paard toch voldoende beweging kan krijgen en het proces van rehabilitatie versneld.

De ijzers worden zo voorzichtig mogelijk verwijderd en de eerste bekapping is zeer behoudend. Na een tijdje volgt een meer volledige bekapping. Naargelang de gevoeligheid van het paard.

Het is dus niet zo van: "Hee, mijn paardje is nu van de ijzers af en natuurlijk bekapt en ik ga nu lekker de straat uit. " Kleine stukjes beginnen en zo nodig op hoefschoenen. Sommige paarden kunnen het wel aan, maar daar waren dan ook geen zwakke hoeven onder. Elk individu is anders. De principes echter zijn gelijk.

Het rehabilitatie proces van de hoef gaat een aanvang nemen.

Vanzelfsprekend krijgt U advies.

Mijn spreuk: "Pas niet het paard aan, maar uzelf."

 

 
 
 
Vaak zie je  kwartierbogen in de hoeven